Csőben sült csirkemell

Csőben sült csirkemell recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, pici szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyed s mégis laktató csirkés étel ebédre vagy vacsorára.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csőben sült csirkemellt. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

csőben sült csirkemell

Csőben sült csirkemell recept

A csirkemellet felszeljük vékony szeletekre, majd sóval és borssal bedörzsöljük a szeletek mind a két oldalát.
Ezután a szeleteket kevés olívaolajjal serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük. Hogy rendesen átsüljön, a szeleteket párszor sütés közben megforgatjuk egy sütőlapáttal, hogy a hő mind a két oldalát érje a húsnak.
Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
A híg besamelhez a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy kevés tejföllel ízesítjük.
A kihűlt csirkemell szeleteket kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta a mártást.
A tetejére rátesszük a reszelt sajt második felét, majd előmelegített sütőben 30-40 percig pirulásig sütjük.
A csőben sült csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
50 perc
Összes idő 1 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagy méretű serpenyő
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • Alufólia

A rakott étel hozzávalói
  

  • 1 db csirkemell (filézett)
  • 1 dl olívaolaj (a csirkemell elősütéséhez)
  • 1 kiskanál (a csirkemell fűszerezéséhez)
  • 1 csipet őrölt fekete bors (a csirkemell fűszerezéséhez)

A besamel mártáshoz

  • 20 dkg vaj
  • 2 dkg finomliszt
  • 5-6 dl tej
  • 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 dl tejföl

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • A csirkemellet felszeljük vékony szeletekre.
    Majd sóval és borssal bedörzsöljük a szeletek mind a két oldalát.
  • Ezután a szeleteket kevés olívaolajjal serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
  • Hogy rendesen átsüljön, a szeleteket párszor sütés közben megforgatjuk egy sütőlapáttal, hogy a hő mind a két oldalát érje a húsnak.
  • Amikor már látszanak a szeleteken, hogy kezdenek megpirulni, egy tálba kiszedjük őket, s hagyjuk kihűlni.

A besamelmártás elkészítése

  • Első lépésben a sajto(ka)t lereszeljük.
  • Ezután a hús kisütésére használt olívaolajhoz hozzáadjuk a vajat.
    Közepes lánkon összemelegítjük őket.
  • Amikor a vaj is teljesen elolvadt, az olívaolajjal pár keveréssel elkeverjük.
    Majd rászórjuk a lisztet, s folyamatos keverés közben világosra pirítjuk.
  • Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
  • Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
  • A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.

A rakott csirkemell összeállítása

  • Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült csirkemellet, már 200 fokos legyen.
  • Ezután egy magas falú jénait vagy tepsit kiolajozunk, s kevés besamelmártást eloszlatunk az alján.
  • Ezután a jénai alján az elősütött csirkemell szelteket egymás mellé helyezzük.
  • Majd az egészet leöntjük a besamelmártás maradékával, majd a tetején szétosztjuk a reszelt sajt második felét.
  • Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük alufóliával lefedve.
  • Durván fél óra után levesszük az alufóliát, s megpirítjuk a tetejét további 10 perc sütéssel.

Tippek és tanácsok a csőben sült csirkemell elkészítéséhez

A csőben sült csirkemell elkészítése nagyon egyszerű, két-három apró pontra kell csak odafigyelni, s akkor az eredmény biztosan jó lesz.

Az elkészítés kritikus pontja a csirkemell elősütése. Ha nem sütjük rendesen át a csirkemell szeleteket, akkor az elkészült csőben sült csirkemell rágós, kemény lesz.

Ugyan a besamelmártásban még fog némileg puhulni a csirkemell, de ne bízzunk csak ebben. Ezért is szerepel a receptben, hogy süssük át a szeleteket mind a két oldalukon.

A másik sarkalatos pont a besamel mártás ízesítése, ami többféle ízvilágú csőben sült csirkemellet eredményezhet.

Sokan szeretik a besamelt egy kisebb fej hagyma megpirításával kezdeni, ami ugyancsak kesernyés jelleget fog adni a mártásnak, de nem lesz csípős, mint a mustártól (lásd később).

Sokan szeretik a csőben sült csirkemellet fokhagymásan. Ekkor egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve bele tehetünk a finomliszt megpirítása után a besamelmártásba.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

A receptben szereplő tejfölt van aki mustárra cseréli vagy azzal kiegészíti ki. Amitől a besamel mártás eredetileg savanykás íze egy kesernyés-csípős jelleget vesz fel.

A besamelmártás elkészítéséhez nyugodtan használhatunk egyfajta sajtot. Mondjuk trappistát, edamit vagy gaudát.

Ha viszont ínyencebb ételre vágyunk, többféle sajtot is használhatunk. Például Cheddart vagy karavánt is hozzá keverve az alap sajthoz.

A parmezán sajttal viszont bánjunk óvatosan, mert túl intenzív az íze ahhoz, hogy önmagában használjuk fel.

Ha laktatóbb ételt szeretnénk készíteni, csinálhatunk kevés előfőzött brokkolit hozzáadva a csirkéhez egy finom csőben sült brokkolis csirkét.

Vagy használhatunk ugyan erre egy fej karfiolt is, elkészítve egy jó Dubbary csirkemellet.

Jó étvágyat a csőben sült csirkemellhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése