Csőben sült karfiol

Csőben sült karfiol recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval,  az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyed s mégis laktató vegetáriánus étel nem csak vegetáriánusoknak vacsorára vagy egy könnyed ebédre.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csőben sült karfiolt. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

csőben sült karfiol

Csőben sült karfiol recept

A karfiolt megmossuk, szétszedjük rózsáira, majd forró sós vízben roppanósra főzzük körülbelül 5 perc alatt (nem tovább). Majd leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
A híg besamelhez a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy kevés tejföllel ízesítjük.
A kihűlt karfiolt kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta a mártást.
A tetejére rátesszük a reszelt sajt második felét, majd előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.
A csőben sült karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
30 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagy méretű serpenyő (a besamel elkészítéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A rakott étel hozzávalói
  

  • 2 fej karfiol
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg finomliszt
  • 5-6 dl tej
  • 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet fekete őrölt bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet szerecsendió

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • A karfiol blansírozásához felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
  • Közben a karfiolt megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
  • Amikor a víz felforrt, hozzáadunk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított karfiolt.
    Maximum 4-5 percig főzzük a karfiolt. (Ha tovább fő, könnyedén szétesik.)
  • A megfőtt karfiolt szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
  • 1-2 perc után, amikor a karfiol kihűlt a vízben, kiszedjük egy rácsra a rózsákat, s hagyjuk lecsepegni.

A besamelmártás elkészítése

  • Először a sajto(ka)t lereszeljük.
  • Majd bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült karfiolt, már 200 fokos legyen.
  • Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk.
  • Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
  • Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
  • A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.
  • A kihűlt karfiol rózsákat kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta az elkészült besamelmártást.
  • A tetejére szétosztjuk a reszelt sajt második felét, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.

Tippek és tanácsok a csőben sült karfiol elkészítéséhez

A csőben sült karfiol elkészítése nagyon egyszerű, két-három apró pontra kell csak odafigyelni, s akkor az eredmény biztosan jó lesz.

Az elkészítés kritikus pontja a karfiol megfőzése. Inkább legyen egy picit keményebb a karfiol a főzés után, mint hogy szétessen (a sütés után).

Illetve alaposan sózzuk meg a karfiol blansírozásához használt főzővizet, hasonlóan ahhoz, ahogy a rakott karfiol vagy a rántott karfiol elkészítésekor is tesszük, különben a karfiol ízetlen lesz.

A másik sarkalatos pont a besamel mártás ízesítése, ami többféle ízvilágú csőben sült karfiolt eredményezhet.

Sokan szeretik a besamelt egy kisebb fej hagyma megpirításával kezdeni, ami ugyancsak kesernyés jelleget fog adni a mártásnak, de nem lesz csípős, mint a mustártól.

Sokan szeretik a csőben sült karfiolt fokhagymásan. Ekkor egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve bele tehetünk a finomliszt megpirítása után a besamelmártásba.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

A receptben szereplő tejfölt van aki mustárra cseréli vagy azzal kiegészíti ki, amitől a besamel mártás eredetileg savanykás íze egy kesernyés-csípős jelleget vesz fel.

Jó étvágyat a csőben sült karfiolhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése