Csőben sült karfiol recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyed s mégis laktató vegetáriánus étel nem csak vegetáriánusoknak vacsorára vagy egy könnyed ebédre.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csőben sült karfiolt. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Csőben sült karfiol recept
Eszközök
- nagy méretű serpenyő (a besamel elkészítéséhez)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
A rakott étel hozzávalói
- 2 fej karfiol
- 20 dkg vaj
- 5 dkg finomliszt
- 5-6 dl tej
- 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
- 1 db tojás sárgája
- 1 kiskanál só
- 1 csipet fekete őrölt bors
- 1 dl tejföl
- 1 csipet szerecsendió
A rakott étel elkészítése részletesen
- A karfiol blansírozásához felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
- Közben a karfiolt megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
- Amikor a víz felforrt, hozzáadunk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított karfiolt.Maximum 4-5 percig főzzük a karfiolt. (Ha tovább fő, könnyedén szétesik.)
- A megfőtt karfiolt szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
- 1-2 perc után, amikor a karfiol kihűlt a vízben, kiszedjük egy rácsra a rózsákat, s hagyjuk lecsepegni.
A besamelmártás elkészítése
- Először a sajto(ka)t lereszeljük.
- Majd bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült karfiolt, már 200 fokos legyen.
- Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk.
- Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
- Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
- A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.
- A kihűlt karfiol rózsákat kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta az elkészült besamelmártást.
- A tetejére szétosztjuk a reszelt sajt második felét, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.
Tippek és tanácsok a csőben sült karfiol elkészítéséhez
A csőben sült karfiol elkészítése nagyon egyszerű, két-három apró pontra kell csak odafigyelni, s akkor az eredmény biztosan jó lesz.
Az elkészítés kritikus pontja a karfiol megfőzése. Inkább legyen egy picit keményebb a karfiol a főzés után, mint hogy szétessen (a sütés után).
Illetve alaposan sózzuk meg a karfiol blansírozásához használt főzővizet, hasonlóan ahhoz, ahogy a rakott karfiol vagy a rántott karfiol elkészítésekor is tesszük, különben a karfiol ízetlen lesz.
A másik sarkalatos pont a besamel mártás ízesítése, ami többféle ízvilágú csőben sült karfiolt eredményezhet.
Sokan szeretik a besamelt egy kisebb fej hagyma megpirításával kezdeni, ami ugyancsak kesernyés jelleget fog adni a mártásnak, de nem lesz csípős, mint a mustártól.
Sokan szeretik a csőben sült karfiolt fokhagymásan. Ekkor egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve bele tehetünk a finomliszt megpirítása után a besamelmártásba.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
A receptben szereplő tejfölt van aki mustárra cseréli vagy azzal kiegészíti ki, amitől a besamel mártás eredetileg savanykás íze egy kesernyés-csípős jelleget vesz fel.