Darált húsos rakott krumpli

A darált húsos rakott krumpli receptje főtt krumplival, hagymával, besamel mártással és trappista sajttal, az elkészítés részletes leírásával.

Sokféle változata révén nem igazán lehet megunni, s nem mellékesen még laktató is. Ugyan nem egy diétás étel, de egy hideg téli estén igazán jó tápanyag utánpótlás.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a darált húsos rakott krumplit. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

darált húsos rakott krumpli

Darált húsos rakott krumpli recept

A darált húsos rakott krumplihoz héjában megfőzzük a krumplit, miközben egy serpenyőben a húst hagymán megpirítjuk fehéredésig.
Majd egy kivajazott (kizsírozott) tepsibe a krumplit és a húst felváltva egymásra rétegezzük.
A tetejére besamel mártást készítünk, azzal az egészet leöntjük, s a tetejét jól megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
A darált húsos rakott krumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 1 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • nagyobb serpenyő
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • kisebb serpenyő

A rakott étel hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • víz (a krumpli főzéséhez)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír is)
  • ½ kg darált hús
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 teáskanál fűszerpaprika

A besamel mártáshoz

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás sárgája
  • 20 dkg trappista sajt

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
  • A krumplit alaposan mossuk meg, majd héjában, sós vízben főzzük forrástól számított 10 percig.
    Fontos, hogy ne essen szét a krumpli, inkább legyen egy picit kemény.
  • Olajon (vagy zsíron) elkezdjük a hagymát pirítani.
    Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst, és alaposan átkeverjük, hogy a darált hús minél kisebb darabokra szétessen.
  • Amikor a hús kezd kifehéredni, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, s még egyszer átkeverjük az egészet.
    Kis vizet adva hozzáadva fedő alatt 10 percig pároljuk a húst, időnként megkevergetve.
  • Amikor a krumpli ideje lejárt, leszűrjük a vízét egy fedővel, majd a krumplit meghámozzuk, és félcentis karikákra vágjuk.
  • Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal (lehet zsírral is), majd felváltva krumplit és az elkészült darált húsos szószt egymásra rétegezünk.
    Fontos: az alsó és a felső réteg krumpli legyen.
  • A sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.

Besamel mártást készítése

  • Vajat kisebb serpenyőbe felmelegítünk, s lisztet beleszórva picit megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, felöntjük tejjel, sózzuk és felforraljuk.
  • Amikor elkezd forrni, lehúzzuk a tűzről, s adjuk hozzá a tejfölt, a tojássárgáját és a reszelt trappista sajt felét.
  • Az elkészült besamel mártást a krumpli tetejére öntjük, s annak tetejére rászórjuk a reszelt sajt másik felét.
  • Az előmelegített sütőbe az egészet berakjuk, s 25-30 perc alatt készre sütjük.
    (A sütés első felében lehet rajta alufólia, hogy a sajt ne égjen meg)

Tippek és tanácsok a darált húsos rakott krumpli elkészítéséhez

A darált húsos rakott krumpli elsősorban a húsos részt változtatásával lehet sokszínű:

  • Teljesen más lesz az egész étel íze, ha zsíros húsból készül hozzá a darált hús, mintha szárazabb húsból, például pulykamellből készül.
  • A húsos ragut is csinálhatjuk kicsit zsírosabbra, mint a receptben van.
  • Tehetünk hozzá 1-2 gerezd fokhagymát is megpucolva és fokhagymanyomón áttörve.
  • S tehetünk a fűszerpaprikából egy keveset is az ételre

Másrészt a besamel mártást is meg lehet bolondítani pár apró fogással:

  • egy kis szerecsendiót adunk hozzá;
  • füstölt sajtot használunk az elkészítéséhez (például karavánt);
  • tejföl helyett kevés tejszínt adunk hozzá.

Ha szeretjük, a húsos rétegekre egy-két főtt tojást felkarikázva plusz rétegként még rátehetünk. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a klasszikus rakott krumplit is össze szoktuk állítani.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a darált húsos rakott krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a darált rakott krumplihoz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése