Darált húsos rakott tészta receptje hagymával, fokhagymával, paradicsommal, oregánóval, bazsalikommal az elkészítés részletes leírásával.
Laktató húsos tésztaétel, melyet összeállítani is könnyű, s a sütőben is viszonylag rövid idő alatt megsül.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a darált húsos rakott tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Darált húsos rakott tészta recept
Eszközök
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
- nagyobb lábos
- nagyobb serpenyő
A rakott étel hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 50 dkg darált hús
- fűszerpaprika
- oregánó
- bazsalikom
- só
- őrölt bors
- 2 db paradicsom
- 40 dkg penne tészta
A rakott étel elkészítése részletesen
- Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- A paradicsomot megmossuk, majd apró darabokra összevágjuk.
- Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a penne tésztát.A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
A darált húsos alap elkészítése
- Olívaolajon az újhagymát üvegesre pirítjuk.
- Majd hozzátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk azt is (kevergetve, ne hogy odakapja).
- A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát ás a fokhagymát. Visszatéve a tűzre, sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, az oregánót és a bazsalikomot, és kis lángon az egészet 10 percig tovább főzzük.
A darált húsos rakott tészta összeállítása
- Amikor a penne tészta megfőtt, szűrjük le.
- A leszűrt tésztát, amikor a a paradicsomos darált húsos massza elkészült, jó alaposan keverjük össze.
- A végeredményt beletesszük a tepsibe, s megszórjuk reszelt trappista sajttal.
- 180 fokon 20 percig sütjük, amíg a sajt teteje aranybarnává nem válik.
- Tálalásnál: A tetejére bazsalikomlevelet vagy kakukkfüvet tehetünk.
Tippek és tanácsok a darált húsos rakott tészta elkészítéséhez
A darált húsos rakott tészta szószának elkészítése sokféle képen lehetséges.
- Ha picit könnyedebb ételre vágyunk, adhatunk hozzá néhány feldarabolt paprikát is, mely az egészet fellazítja.
- Érett paradicsom hiányában használhatunk helyette 2-3 dl paradicsomlét is.
- Fűszerezhetjük a darált húsos szószt petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, rozmaringgal, majoránnával, kurkumával, oregánóval, bazsalikommal, tárkonnyal, lestyánnal vagy akár kevés római köménnyel.
- S lehet egy kicsit mexikóis a töltelék némi chilit és kukoricát hozzáadva.
Amit viszont érdemes elkerülni az a tejszín találkozását a paradicsommal.
Több receptoldalon is azt láthatjuk, hogy a paradicsomos vagy paradicsomszószos darált húshoz tejszínt tesznek. Én ezt viszont nem ajánlanám, mert a bélműködésnek egy hirtelen löketet adhat.
Ugyan ezért elkerülendő a paradicsomos rakott tészta tetején a besamel mártás is. Még akkor is, ha egyébként a két íz, megfelelő fűszerekkel akár még passzolna is. S más rakott tésztás ételnél ez az ajánlás ezen az oldalon is szerepel.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Tipp3: Ha nincs otthon éppen penne tészta, használhatunk akár fussili tésztát, makarónit vagy spagettit is.
Ebben az esetben a tészta megfőzése nem igényel kiemelt figyelmet, mert az olaszos, durum tészta nehezen fő szét, nem érzékeny a túlfőzésre. Egy kevés olajat a főzővízhez téve az összetapadást is megakadályozhatjuk.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rakott tésztát darált hússal, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.