A rakott cukkini receptje hagymával, fokhagymával, darált hússal, tejszínnel és kétféle sajttal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyed húsos, fűszeres egytálétel, s minimális szénhidráttartalma miatt a cukorcsökkentett diétán lévők is bátran fogyaszthatják.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rakott cukkinit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rakott cukkini recept
Eszközök
- nagyobb serpenyő
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
A rakott étel hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- ½ kg darált hús
- só
- bors
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ liter főzőtejszín
- 80 dkg cukkini
- vaj (a tűzálló tál kikenéséhez)
- 20 dkg trappista sajt
- 20 dkg füstölt sajt (pl. karaván)
A rakott étel elkészítése részletesen
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- Egy serpenyőben a hagymát olajon elkezdjük pirítani.Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst, és alaposan átkeverjük, hogy a darált hús minél kisebb darabokra szétessen.
- Amikor a hús kezd kifehéredni, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s még egyszer jól átkeverjük az egészet.
- Majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és fedő alatt, időnként kevergetve 10 percig pároljuk a darált húst.
- Közben a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
- Míg a darált hús párolódik, a cukkiniket megmossuk és vékony karikára felaprítjuk.
- A tűzálló jénait vagy a tepsit kikenjük vajjal, s a cukkini felét egyenletesen elosztjuk az alján.Erre jön rá az elkészült húsos-tejszínes szósz úgy, ahogy van.S ennek tetejére jön rá a cukkini második fele (akár több rétegben is).
- Lereszeljük a kétféle sajtot, s megszórjuk egyenletesen a tűzálló tál tartalmát.
- Az előmelegített sütőbe az egészet berakjuk, s 25-30 perc alatt készre sütjük.(A sütés első felében lehet rajta alufólia, hogy a sajt ne égjen meg.)
Tippek és tanácsok a rakott cukkini elkészítéséhez
A rakott cukkini lelke a jó minőségű salátacukkini. Ezek aprók, könnyűek, egy arasznál nem sokkal nagyobbak.
A cukkini pucolásakor figyeljünk oda, hogy a vége keserű lehet (mint az összes uborkafélének). A keserű részeket mindenképpen vágjuk le a végekről, s csak az édes részt tegyük bele a rakott cukkinibe.
A rakott cukkini elsősorban a húsos részt változtatásával lehet sokszínű:
- Teljesen más lesz az egész étel íze, ha zsíros húsból készül hozzá a darált hús, mintha szárazabb húsból, például pulykamellből készül.
- A húsos ragut is csinálhatjuk kicsit zsírosabbra, mint a receptben van.
- Tehetünk a raguba egy kevés kakukkfüvet pluszban.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a darált húsos alapba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Tipp3: Az összeállított rakott cukkini tetejét nemcsak simán sajttal szórjuk meg. A sajtok felét belekeverhetjük egy besamel mártásba, amit a felső cukkinirétegre öntünk. S annak a tetejére kerül a kétféle sajt másik fele.