Rakott cukkini

A rakott cukkini receptje hagymával, fokhagymával, darált hússal, tejszínnel és kétféle sajttal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed húsos, fűszeres egytálétel, s minimális szénhidráttartalma miatt a cukorcsökkentett diétán lévők is bátran fogyaszthatják.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rakott cukkinit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rakott cukkini

Rakott cukkini recept

A rántott cukkinihez a darált hús alapot készítjük el előbb: a kockára vágott vöröshagymán megpirítunk olajon, majd hozzátéve a húst, fehérre sütjük.
Amikor a hús kifehéredett, sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük, majd tejszínt hozzáadva 10 percig fedő alatt 10 percig pároljuk.
Amikor a darált húsos alap megfőtt, a megmosott és karikára vágott cukkinivel az egészet egy nagy tűzálló edénybe tesszük, s a tetejére sajtot teszünk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
A rakott cukkini hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 10 perc
25 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A rakott étel hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ½ kg darált hús
  • bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ liter főzőtejszín
  • 80 dkg cukkini
  • vaj (a tűzálló tál kikenéséhez)
  • 20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg füstölt sajt (pl. karaván)

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Egy serpenyőben a hagymát olajon elkezdjük pirítani.
    Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst, és alaposan átkeverjük, hogy a darált hús minél kisebb darabokra szétessen.
  • Amikor a hús kezd kifehéredni, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s még egyszer jól átkeverjük az egészet.
  • Majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és fedő alatt, időnként kevergetve 10 percig pároljuk a darált húst.
  • Közben a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
  • Míg a darált hús párolódik, a cukkiniket megmossuk és vékony karikára felaprítjuk.
  • A tűzálló jénait vagy a tepsit kikenjük vajjal, s a cukkini felét egyenletesen elosztjuk az alján.
    Erre jön rá az elkészült húsos-tejszínes szósz úgy, ahogy van.
    S ennek tetejére jön rá a cukkini második fele (akár több rétegben is).
  • Lereszeljük a kétféle sajtot, s megszórjuk egyenletesen a tűzálló tál tartalmát.
  • Az előmelegített sütőbe az egészet berakjuk, s 25-30 perc alatt készre sütjük.
    (A sütés első felében lehet rajta alufólia, hogy a sajt ne égjen meg.)

Tippek és tanácsok a rakott cukkini elkészítéséhez

A rakott cukkini lelke a jó minőségű salátacukkini. Ezek aprók, könnyűek, egy arasznál nem sokkal nagyobbak.

A cukkini pucolásakor figyeljünk oda, hogy a vége keserű lehet (mint az összes uborkafélének). A keserű részeket mindenképpen vágjuk le a végekről, s csak az édes részt tegyük bele a rakott cukkinibe.

A rakott cukkini elsősorban a húsos részt változtatásával lehet sokszínű:

  • Teljesen más lesz az egész étel íze, ha zsíros húsból készül hozzá a darált hús, mintha szárazabb húsból, például pulykamellből készül.
  • A húsos ragut is csinálhatjuk kicsit zsírosabbra, mint a receptben van.
  • Tehetünk a raguba egy kevés kakukkfüvet pluszban.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a darált húsos alapba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp3: Az összeállított rakott cukkini tetejét nemcsak simán sajttal szórjuk meg. A sajtok felét belekeverhetjük egy besamel mártásba, amit a felső cukkinirétegre öntünk. S annak a tetejére kerül a kétféle sajt másik fele.

Jó étvágyat a rakott cukkinihez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése