Rakott káposzta

A rakott káposzta receptje rizzsel, darált hússal, kolbásszal, hagymával, fokhagymával, tejföllel az elkészítés részletes leírásával.

Melyhez a rizst, a savanyú káposztát és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott káposztát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rakott káposzta

Rakott káposzta recept

A rakott káposztához első lépésben rizst főzünk: háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével elszűrjük.
Míg a rizs és a hús párolódik, a vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy ne legyen annyira savanyú).
Egy evőkanálnyi olívaolajra szórjuk rá a köménymagot, s kis lángon kezdjük el melegíteni. Amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát.
Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
A darált húshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük. A kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Megpirítjuk fehéredésig, alaposan kevergetve, hogy a hús minél jobban szétessen.
Ezután hozzákeverjük a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát. Felöntjük 1-2 deci vízzel, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
Amikor az összetevők elkészültek, egymásra rétegezzük őket egy kiolajozott jénaiban.
A káposzta harmadát tesszük alulra, erre jön rá a megfőtt rizs fele. Majd jön rá a darált hús fel a kolbászkarikákkal, majd egy újabb adag káposzta.
A második adag káposztára jön a rizs második fele, a darált hús és a kolbász. A tetejére kerül a harmadik káposztarétek, amit alaposan megkenünk a felvert tejföllel.
Az összeállított rakott káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre fólia alatt.
A rakott káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
sütési idő 30 perc
Összes idő 1 óra 15 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • fokhagymanyomó
  • nagyobb serpenyő (a hús megsütéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott káposzta összeállításához)
  • Alufólia

A rakott étel hozzávalói
  

  • 2-2½ dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre)
  • 1 kiskanál (a rizs megfőzéséhez)

A darált hús előkészítéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj (vagy zsír)
  • 50 dkg darált hús
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika

A rakott káposzta további hozzávalói

  • 1 dl olívaolaj (a köménymag megpirításához)
  • ½ teáskanál őrölt köménymag
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg kolbász
  • 4 dl tejföl

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • Egy másik kis lábos beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
  • A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne nem mossuk át a rizst, mint ahogy a tésztát szokás.)
  • Vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy a savanykás íze ne legyen annyira erős).
  • Ezután egy evőkanálnyi olívaolajra szórjuk rá a köménymagot, majd amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát.
    Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
  • Ezekkel párhuzamosan a kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.

A darált hús megsütése

  • Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát.
    A hagymát aprítsuk fel apró darabokra, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón, vagy reszeljük le apró lyukú reszelőn.
  • Egy serpenyőben egy újabb evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a hagymát üvegesre.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepi, s fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott káposzta összeállítása

  • A kevés olajjal kikenjük a sütőedényt.
  • Az edény aljára teszünk egy réteg káposztát (nagyjából a káposzta harmadát).
  • Ezután a káposztán elosztjuk a megfőtt rizs felét.
  • Majd a rizsre rétegezzük a megfőtt darált hús felét.
  • S a megfőtt darált húsra kerül a kolbászkarikák fele.
  • Majd erre jön egy újabb réteg káposzta, aztán a darált hús, a rizs és a felkarikázott kolbász második fele.
  • S mindezek tetejére kerül a káposzta harmadik része.
  • Az egésznek a tetejére még ráöntjük a felkevert tejfölt, amivel az egészet befedjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
    (A káposzta alatt mindig marad egy kis lé, azt felhasználhatjuk a tejföl óvatos hígítására.)
  • Az összeállított rakott káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.

Tippek és tanácsok a rakott káposzta elkészítéséhez

A rakott káposzta egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán.

Ha nem sütjük elég ideig az összeállítás után, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni az összetevőket rendesen.

  • A darált hús nem fogja átvenni a savanyú káposzta illatát, aromáját.
  • S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.

A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott káposzta ízei.

Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben bő negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott káposzta azzal is finom lesz.

A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.

  • Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.

Két dologra viszont figyeljünk oda:

  1. a marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes  tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
  2. A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.

A rakott káposzta ízesítése

Tipp: Ha szeretjük a füstölt ízt, nyugodtan csinálhatjuk a darált húst lepirított füstölt szalonnával is.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

S ha szeretjük a tejfölös-hagymás ízt, nyugodtan önthetünk a tetejére tejföl helyett tejfölös besamel mártást.

Jó étvágyat a rakott káposztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése