Rakott karfiol recept hagymával, fokhagymával, sült darált hússal, főtt rizzsel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyhez a rizst, a karfiolt és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott karfiolt. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.
Rakott karfiol recept
Eszközök
- 2 literes lábos (a karfiol megfőzéséhez)
- 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
- nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
- egy kisebb tál (a tejföl kikeveréséhez)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott karfiol összeállításához)
- Alufólia
A rakott étel hozzávalói
- 2 fej karfiol (kb. 1 kilogramm)
- 1 liter víz (a karfiol megfőzéséhez)
- 1 evőkanál só (a karfiol főzővizébe)
- 2-2½ dl rizs (1 bögre)
- 6-7 dl víz (3 bögre, a rizs megfőzéséhez)
- 1 kiskanál só (a rizs főzővizéhez)
A darált hús elősütéséhez
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
A rakott karfiol tetejére
- 4 dl tejföl
- 20-30 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, karaván, gauda)
A rakott étel elkészítése részletesen
- Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol előfőzéséhez.
- Míg a víz felforr a karfolt megmossuk és kicsi (ujjhegynyi) rózsákra bontjuk.
- Amikor a víz felforrt, megsózzuk, beletesszük a karfiolt, s 6-8 percig előfőzzük, hogy picit megpuhuljon.(Ne főzzük tovább, mert a karfiol hajlamos a forró vízben szétfőni!)
- Amikor a karfiol megfőtt, szűrjük le, s hagyjuk kihűlni.
- Miközben a karfiol fő, egy másik lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
- A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni. (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
A darált hús elősütése
- A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
- Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
- Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
- Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott karfiol összeállítása és kisütése
- Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott karfiolt, addigra a sütő már átmelegedjen.
- Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött karfiol felét az edény alján szétterítjük.
- A karfiolra rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
- A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a karfiol második fele.
- Ezután a tejfölt felkeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
- Majd lereszeljük a sajtot is, és megszórjuk az egész tetejét egyenletesen.
- Az összeállított rakott karfiolt tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
Tippek és ötletek a rakott karfiol elkészítéséhez
A rakott karfiol alapja az egészséges és kemény karfiol. Ha fonnyadt vagy barnuló már a karfiol, inkább ne használjuk fel.
Egy-két kisebb barnás pontot persze levághatunk a rózsákról, de ha egységesen elkezdett barnulni a karfiol, inkább alaposan vágjuk le a barnás részeket (mert keserű).
S inkább csináljunk a karfiolból egy karfiolkrémlevest (abban nem fog látszódni, hogy a karfiol rózsáit mennyire faragtuk meg).
A karfiol szárát viszont semmi esetre se tegyük bele a rakott karfiolba, mert a főzés és a sütés után is kemény, fás marad (ellentétben a rakott brokkolival).
A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott karfiol ízei.
Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott karfiol azzal is finom lesz.
A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.
- Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
- Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
- Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.
Két dologra viszont figyeljünk oda:
- A marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
- A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.
A rakott karfiol ízesítése
A rakott karfiol egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.
A darált hús nem fogja átvenni a karfiol ízét, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.
Ha picit intenzívebb ízvilágot szeretnénk adni a rakott karfiolnak, tehetünk a darált hús mellé (amikor a bors és a paprika hozzákerül) némi apróra vágott petrezselymet és/vagy morzsolt majoránnát is.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha szeretjük a sajtos ízeket a tejföl és a reszelt sajt helyett a leönthetjük a rakott karfiol tetejét egy adag besamelmártással is.
De azt is megtehetjük, hogy többféle sajtot reszelünk a rakott karfiol tetejére, belecsempészve Edami sajtot vagy egy kis parmezánt.