Rakott karfiol darált hússal

Rakott karfiol recept hagymával, fokhagymával, sült darált hússal, főtt rizzsel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyhez a rizst, a karfiolt és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott karfiolt. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.

rakott karfiol darált hússal

Rakott karfiol recept

A karfiolt apró rózsákra szedjük. majd forrásban lévő sós vízben 6-8 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
Ezután háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével azt is elszűrjük.
A darált húshoz a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Hogy a darált hús minél jobban szétessen, folyamatos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk.
Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot s átkeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, hogy a víz a darált húst ellepje, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
Amikor az összetevők elkészültek. egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a karfiol felét az alján szétterítjük.
A karfiolra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús. A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a karfiol második fele.
A tetejét alaposan megkenjük a felkevert tejföllel. S a leges legtetejére kerül a reszelt sajt
Az összeállított rakott karfiolt tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
A rakott karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 25 perc
35 perc
Összes idő 1 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a karfiol megfőzéséhez)
  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • egy kisebb tál (a tejföl kikeveréséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott karfiol összeállításához)
  • Alufólia

A rakott étel hozzávalói
  

  • 2 fej karfiol (kb. 1 kilogramm)
  • 1 liter víz (a karfiol megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a karfiol főzővizébe)
  • 2-2½ dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre, a rizs megfőzéséhez)
  • 1 kiskanál (a rizs főzővizéhez)

A darált hús elősütéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors

A rakott karfiol tetejére

  • 4 dl tejföl
  • 20-30 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, karaván, gauda)

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol előfőzéséhez.
  • Míg a víz felforr a karfolt megmossuk és kicsi (ujjhegynyi) rózsákra bontjuk.
  • Amikor a víz felforrt, megsózzuk, beletesszük a karfiolt, s 6-8 percig előfőzzük, hogy picit megpuhuljon.
    (Ne főzzük tovább, mert a karfiol hajlamos a forró vízben szétfőni!)
  • Amikor a karfiol megfőtt, szűrjük le, s hagyjuk kihűlni.
  • Miközben a karfiol fő, egy másik lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
  • A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)

A darált hús elősütése

  • A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
  • Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.
    Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott karfiol összeállítása és kisütése

  • Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott karfiolt, addigra a sütő már átmelegedjen.
  • Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött karfiol felét az edény alján szétterítjük.
  • A karfiolra rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
  • A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a karfiol második fele.
  • Ezután a tejfölt felkeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
  • Majd lereszeljük a sajtot is, és megszórjuk az egész tetejét egyenletesen.
  • Az összeállított rakott karfiolt tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.

Tippek és ötletek a rakott karfiol elkészítéséhez

A rakott karfiol alapja az egészséges és kemény karfiol. Ha fonnyadt vagy barnuló már a karfiol, inkább ne használjuk fel.

Egy-két kisebb barnás pontot persze levághatunk a rózsákról, de ha egységesen elkezdett barnulni a karfiol, inkább alaposan vágjuk le a barnás részeket (mert keserű).

S inkább csináljunk a karfiolból egy karfiolkrémlevest (abban nem fog látszódni, hogy a karfiol rózsáit mennyire faragtuk meg).

A karfiol szárát viszont semmi esetre se tegyük bele a rakott karfiolba, mert a főzés és a sütés után is kemény, fás marad (ellentétben a rakott brokkolival).

A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott karfiol ízei.

Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott karfiol azzal is finom lesz.

A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.

  • Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.

Két dologra viszont figyeljünk oda:

  1. A marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes  tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
  2. A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.

A rakott karfiol ízesítése

A rakott karfiol egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.

A darált hús nem fogja átvenni a karfiol ízét, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.

Ha picit intenzívebb ízvilágot szeretnénk adni a rakott karfiolnak, tehetünk a darált hús mellé (amikor a bors és a paprika hozzákerül) némi apróra vágott petrezselymet és/vagy morzsolt majoránnát is.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha szeretjük a sajtos ízeket a tejföl és a reszelt sajt helyett a leönthetjük a rakott karfiol tetejét egy adag besamelmártással is.

De azt is megtehetjük, hogy többféle sajtot reszelünk a rakott karfiol tetejére, belecsempészve Edami sajtot vagy egy kis parmezánt.

Jó étvágyat a rakott karfiolhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése