A rakott savanyú káposzta receptje rizzsel, darált hússal, kolbásszal, hagymával, fokhagymával, tejföllel az elkészítés részletes leírásával.
Igazi csemege a mindennapokban. Már persze csak akkor, ha hajlandóak vagyunk rászánni az időt és az energiát, hogy elkészítsük 🙂
Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rakott savanyú káposztát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rakott savanyú káposzta recept
Eszközök
- 1 literes lábos 1 literes lábos
- fokhagymanyomó
- nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott savanyú káposzta megsütéséhez)
- Alufólia
A rakott étel hozzávalói
- 2-2½ dl rizs (1 bögre)
- 6 dl víz (2 és fél bögre)
- 1 kiskanál só (a rizs megfőzéséhez)
A darált hús előkészítéséhez
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 35 dkg darált hús
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
A rakott savanyú káposzta további hozzávalói
- 1 dl olívaolaj (a köménymag megpirításához)
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 70 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg kolbász
- 4,5 dl tejföl (a rakott savanyú káposzta tetejére)
A rakott étel elkészítése részletesen
Az alapanyagok előkészítése
- Tegyük fel a rizst főni, minimum kétszer annyi vízben, mint amennyi a rizs. Adjunk hozzá a sót is.A rizs negyed óra alatt megfő, s akkor leszűrjük.
- Vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy a savanykás íze megmaradjon).
- Egy evőkanálnyi olívaolajra szórjuk rá a köménymagot, majd amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát. Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
- Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát.A hagymát aprítsuk fel apró darabokra, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón, vagy reszeljük le apró lyukú reszelőn.
- A kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.
A darált hús elősütése
- Egy serpenyőben egy újabb evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a hagymát üvegesre.
- Mikor a hagyma már majdnem megpirult, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a piros paprikát.(Húzzuk le egy pillanatra a lábost, amíg a piros paprika megpirul, ami pár másodperc.)
- A hagymás-paprikás alaphoz adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg, amíg ki nem fehéredik.
- Amikor a hús megpirult, vegyük vissza a lángon, a keverékhez adjunk annyi vizet, hogy ellepje. S így főzzük tovább még legalább 15 percig fedő alatt.
- Időközben ha a káposzta megpuhult, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- S ha a rizs megfő, a megmaradt vizet szűrjük le róla.
- Amikor a darált hús is megfőtt, nekiállhatunk a sütőedénybe tölteni az összetevőket.
A rakott savanyú káposzta összeállítása
- A kevés olajjal kikenjük a sütőedényt.
- Az edény aljára teszünk egy réteg káposztát (nagyjából a káposzta harmadát).
- Ezután a káposztán elosztjuk a megfőtt rizs felét.
- Majd a rizsre rétegezzük a megfőtt darált hús felét.
- S a megfőtt darált húsra kerül a kolbászkarikák fele.
- Majd erre jön egy újabb réteg káposzta, aztán a darált hús, a rizs és a felkarikázott kolbász második fele.
- S mindezek tetejére kerül a káposzta harmadik része.
- Az egésznek a tetejére még ráöntjük a felkevert tejfölt, amivel az egészet befedjük, hogy az ízek jól összeérjenek. (A káposzta alatt mindig marad egy kis lé, azt felhasználhatjuk a tejföl óvatos hígítására.)
- Az összeállított rakott savanyú káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
Tippek és tanácsok a rakott savanyú káposzta elkészítéséhez
A rakott savanyú káposzta egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán.
Ha nem sütjük elég ideig az összeállítás után, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.
A darált hús nem fogja átvenni a savanyú káposzta illatát, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.
A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.
- Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
- Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
- Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.
Két dologra viszont figyeljünk oda:
- a marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
- A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.
A rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben. A rakott zöldbab azzal is finom lesz.
De választhatjuk a kínai metódus is. Hogy a rizst pirítás nélkül főzik meg bő kétszeres mennyiségű vízben.
A rakott savanyú káposzta ízesítése
Tipp: Ha szeretjük a füstölt ízt, nyugodtan csinálhatjuk a darált húst lepirított füstölt szalonnával is.
Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
S ha szeretjük a tejfölös-hagymás ízt, nyugodtan önthetünk a tetejére tejföl helyett tejfölös besamel mártást.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rakott savanyú káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.