Rakott zöldbab

Rakott zöldbab recept sült darált hússal, hagymával, fokhagymával, főtt rizzsel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyhez a rizst, a zöldbabot és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott zöldbabot. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.

rakott zöldbab

Rakott zöldbab recept

A rakott zöldbabhoz első lépésben rizst főzünk: háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével elszűrjük.
A darált húshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Megpirítjuk fehéredésig, alaposan keverve, hogy a hús minél jobban szétessen.
Ezután hozzákeverjük a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát. Felöntjük 1-2 deci vízzel, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
Míg a rizs és a hús párolódik, a zöldbabot forrásban lévő sós vízbe tesszük, és puhára főzzük 10-15 perc alatt.
Amikor a zöldbab is megfőtt, egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a zöldbab felét a tepsi aljára tesszük.
A zöldbabra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús. A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a zöldbab második fele. A tetejét alaposan megkenjük tojással felkevert tejföllel.
Az összeállított rakott zöldbabot tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
A rakott zöldbab hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 25 perc
30 perc
Összes idő 55 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott zöldbab összeállításához)
  • Alufólia

A rakott étel hozzávalói
  

  • 1 kg zöldbab
  • 2-2½ dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre)
  • 1 kiskanál
  • 5 dl tejföl (a rakott zöldbab tetejére)

A darált hús elősütéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál morzsolt majoránna

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felaprítjuk.
    Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízbe tesszük, s hagyjuk kiolvadni (időnként a forró vizet kicserélve alatta).
  • Egy kisebb lábosban vizet forralunk.
    Amikor a víz felforrt, hozzáadjuk a sót és a zöldbabot, és puhára főzzük a forrás újraindulásától számolva 10-15 perc alatt.
  • Egy másik kis lábos beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
  • A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
  • Amikor a zöldbab megpuhult, azt is leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.

A darált hús elősütése

  • A darált húshoz a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepi.
    Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott zöldbab összeállítása és kisütése

  • Amikor a zöldbab is megfőtt, egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a zöldbab felét az edény alján szétterítjük.
  • A zöldbabra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált húst.
  • A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a zöldbab második fele.
  • Ezután a tejfölt kikeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
  • Az összeállított rakott zöldbabot tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.

Tippek és ötletek a rakott zöldbab elkészítéséhez

A rakott zöldbabot hagyományosan vajbabból készítették régen, melynek kellemes, lágy ízvilága volt, s a hüvelye sem volt túl kemény..

Ma már lehet idehaza is kapni zöld hüvelyű zöldbabot, és azzal is el lehet készíteni a rakott zöldbabot. De arra készüljünk fel, hogy a karakteresebb (picit kesernyés) íze más jelegű ételt fog eredményezni.

Amire viszont érdemes felkészülni, hogy a zöld hüvelyű zöldbabnak az íze karakteresebb. S így a belőle készült rakott zöldbab íze el fog térni a vajbabból készült verziótól.

A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott zöldbab ízei.

Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben bő negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott zöldbab azzal is finom lesz.

A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.

  • Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.

Két dologra viszont figyeljünk oda:

  1. A marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes  tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
  2. A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.

A rakott zöldbab ízesítése

A rakott zöldbab egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.

A darált hús nem fogja átvenni a zöldbab ízét, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.

Tipp: Ha szeretnénk még egy plusz füstölt ízt adni a rakott zöldbabnak, nyugodtan lepiríthatunk 10-15 dkg füstölt szalonnát a serpenyőben a hagyma megsütése előtt.

Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a darált húshoz csak a víz hozzáadása után adjuk hozzá.

Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha szeretjük a sajtos ízeket a tojásos-tejfölös habarás helyett leönthetjük a rakott zöldbab tetejét egy adag besamelmártással is.

Jó étvágyat a rakott zöldbabhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése