Rakott zöldbab recept sült darált hússal, hagymával, fokhagymával, főtt rizzsel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyhez a rizst, a zöldbabot és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott zöldbabot. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.
Rakott zöldbab recept
Eszközök
- 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
- nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott zöldbab összeállításához)
- Alufólia
A rakott étel hozzávalói
- 1 kg zöldbab
- 2-2½ dl rizs (1 bögre)
- 6-7 dl víz (3 bögre)
- 1 kiskanál só
- 5 dl tejföl (a rakott zöldbab tetejére)
A darált hús elősütéséhez
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál morzsolt majoránna
A rakott étel elkészítése részletesen
- A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felaprítjuk.Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízbe tesszük, s hagyjuk kiolvadni (időnként a forró vizet kicserélve alatta).
- Egy kisebb lábosban vizet forralunk.Amikor a víz felforrt, hozzáadjuk a sót és a zöldbabot, és puhára főzzük a forrás újraindulásától számolva 10-15 perc alatt.
- Egy másik kis lábos beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
- A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni. (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
- Amikor a zöldbab megpuhult, azt is leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.
A darált hús elősütése
- A darált húshoz a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
- Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
- Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepi.Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott zöldbab összeállítása és kisütése
- Amikor a zöldbab is megfőtt, egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a zöldbab felét az edény alján szétterítjük.
- A zöldbabra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált húst.
- A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a zöldbab második fele.
- Ezután a tejfölt kikeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
- Az összeállított rakott zöldbabot tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
Tippek és ötletek a rakott zöldbab elkészítéséhez
A rakott zöldbabot hagyományosan vajbabból készítették régen, melynek kellemes, lágy ízvilága volt, s a hüvelye sem volt túl kemény..
Ma már lehet idehaza is kapni zöld hüvelyű zöldbabot, és azzal is el lehet készíteni a rakott zöldbabot. De arra készüljünk fel, hogy a karakteresebb (picit kesernyés) íze más jelegű ételt fog eredményezni.
Amire viszont érdemes felkészülni, hogy a zöld hüvelyű zöldbabnak az íze karakteresebb. S így a belőle készült rakott zöldbab íze el fog térni a vajbabból készült verziótól.
A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott zöldbab ízei.
Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben bő negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott zöldbab azzal is finom lesz.
A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.
- Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
- Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
- Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.
Két dologra viszont figyeljünk oda:
- A marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
- A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.
A rakott zöldbab ízesítése
A rakott zöldbab egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.
A darált hús nem fogja átvenni a zöldbab ízét, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.
Tipp: Ha szeretnénk még egy plusz füstölt ízt adni a rakott zöldbabnak, nyugodtan lepiríthatunk 10-15 dkg füstölt szalonnát a serpenyőben a hagyma megsütése előtt.
Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a darált húshoz csak a víz hozzáadása után adjuk hozzá.
Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha szeretjük a sajtos ízeket a tojásos-tejfölös habarás helyett leönthetjük a rakott zöldbab tetejét egy adag besamelmártással is.