Sonkás rakott tészta

A sonkás rakott tészta receptje vöröshagymával, vajjal, tojással, tejföllel, sajttal, az elkészítés részletes leírásával.

Egy nagyszerű választás azoknak, akik kevés alapanyagból egy finom ételt akarnak maguknak az asztalra varázsolni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sonkás rakott tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rakott sonkás tészta

Sonkás rakott tészta recept

A sonkás rakott tészta egy picit több előkészítést igényel, mert a sütőbe behelyezés előtt a tésztát meg kell főzni, és a hagymát is meg kell pirítani.
Ha ezek megvannak, akkor már összeállíthatjuk a tésztát, amit utána fő fél órán át süthetünk.
A sonkás rakott tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Pirítás 10 perc
Összes idő 1 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi
  • nagyobb lábos
  • Alufólia

A rakott étel hozzávalói
  

  • 1 liter víz (a tészta megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a tészta főzővízébe)
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg főtt sonka (lehet gépsonka is)
  • 40 dkg nagy kockatészta
  • 5 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • bors
  • zsemlemorzsa
  • 10 dkg trappista sajt

A rakott étel elkészítése részletesen
 

A hozzávalók előkészítése

  • Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
  • Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a nagy kockatésztát hozzáadjuk.
    A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
  • Közben a hagymát megpucoljuk, és apróra feldaraboljuk.
  • A sonkát apróra felvágjuk.
  • A hagymát a vaj felén megpirítjuk.
  • A tojásokat felütjük, s szétválasszuk a fehérjét a sárgájától.
  • A sárgáját összekeverjük a tejföllel, a felaprított sonkával, a megpirított hagymával. Sózzuk, borsozzuk.
  • A fehérjét kemény habbá felverjük, s elkeverjük óvatosan a sárgájából készített keverékkel.
  • Amikor a tészta megfőtt, szűrjük le.

A sonkás rakott tészta összeállítása

  • A kész tésztát az elkészített tojásos-tejfölös-sonkás mártással alaposan keverjük össze.
  • A tepsit a maradék vajjal kenjük ki, majd a vajas belsőt zsemlemorzsával fedjük be (hogy ne süljön bele a tészta a tepsibe).
  • A mártással összekevert tésztát tegyük a tepsibe, s fedjük le alufóliával.
  • A tésztát előmelegített 160 fokos sütőben süssük 30 percig.
  • Reszeljünk le trappista sajtot.
  • A 30 perc letelte után, vegyük le az alufóliát, szórjuk meg a tészta tetejét a lereszelt sajttal, majd 200 fokon pirítsuk meg az egészet 10 perc alatt.
  • Nagyobb kockákra feldarabolva tálaljuk.

Tippek és tanácsok a sonkás rakott tészta elkészítéséhez

A sonkás rakott tészta egy laktató tésztás étel. Inkább hűvösebb időre ajánlanám, mert eléggé zsíros.

Ha szeretjük, tejföl helyett kefirt is használhatunk az elkészítéséhez. Amitől lazább, könnyebb lesz az étel, s az íze kicsit savanykásabbá válik.

Ha gépsonkából csináljuk a rakott sonkás tésztát, érdemes lehet a hagyma pirítás végén egy kicsit azt is beledobni, hogy egy kis extra ízt kapjon.

A rakott tészta elkészítéséhez többféle tészta közül választhatunk:

  • Az olasz tészták közül a fusilli, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a makaróniról sem.
  • Tojásos tészták közül ugyancsak a spagetti, a szarvacska, a fodros kocka illetve a nagy kocka (csusza) épp úgy jó lehet, mint az orsó tészta, a szélesmetélt, a csavart cső, vagy a kis kagyló.

Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:

  • Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a tejszínes szószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
  • A tojásos tészta viszont érzékeny a túlfőzésre, és hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kóstolással.

Ha durum tésztát használunk, akkor vegyük figyelembe, hogy kevésbé sós az íze, mint a tojásos tésztáknak. Ezért a tejfölös mártásba érdemes kicsit több sót tenni.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sonkás rakott tésztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sonkás rakott tésztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése