Tejszínes rakott tészta

A tejszínes rakott tészta receptje újhagymával, paprikával, cukkinivel, darált hússal és majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.

Remek választás lehet minden olyan esetben, amikor egy igazán laktató és finom tésztás ételt szeretnénk enni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tejszínes rakott tésztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tejszines rakott teszta

Tejszínes rakott tészta recept

A tejszín a sokféle alapanyag ízét segít összeérlelni.
Amíg a tészta megfő, a többi alapanyagot elő tudjuk készíteni, s el tudjuk készíteni a húsos-tejszínes-karfiolos alapot a rakott tésztához.
Utána mehet bele a tepsibe, rászórjuk a sajtos, s onnantól már csak össze kell sütni az ízeket.
A tejszínes rakott tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb lábos
  • Egy kisebb lábos
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A rakott étel hozzávalói
  

  • 25 dkg penne tészta (választhatunk mást is)
  • víz (a tészta főzéséhez)
  • dl tejszín
  • 1 szál újhagyma
  • ½ kaliforniai paprika
  • ½ cukkini
  • 1 fej karfiol (kicsi)
  • 20 dkg darált hús
  • ½ dl olívaolaj
  • 1-2 csipet vegeta
  • 1 csipet majoránna
  • 1-2 bazsalikom (levél)
  • 1 csipet őrölt bors
  • 10 dkg trappista sajt

A rakott étel elkészítése részletesen
 

  • Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez. És egy kisebb adagot a karfiolhoz.
  • A cukkinit, a kaliforniai paprikát megmossuk, apró kockákra vágjuk.
  • A karfiolt kisebb rózsákra szedjük,
  • Az újhagymát megmossuk és apró karikákra vágjuk.
  • Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a penne tésztát.
    A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
  • A karfiolnak feltett vizet is megsózzuk, beletesszük a kis karfiolokat, hogy a kesernyés íze kifőjön a nyers karfiolból.
    Fontos! 5-6 perc után szűrjük le a karfiolt, nehogy szétfőjön!

A tejszínes-húsos alap elkészítése

  • Olívaolajon az újhagymát megpirítjuk,
  • Majd hozzátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk azt is (kevergetve, ne hogy odakapja).
  • Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a felaprított cukkinit és a paprikát.
    Hozzáadjuk a vegetát, az őrölt borsot, a majoránnát és a bazsalikomot, és az egészet összefőzzük egy 1 dl víz hozzáadásával.
  • Amikor a víz elforrt, hozzáadjuk a tejszínt és a már megfőtt karfiolt, s az egészet összeforraljuk.
    (Csak addig melegítsük, amíg elkezd az egész forrni, utána hagyjuk kihűlni.)

A tejszínes rakott tészta összeállítása

  • Amikor a penne tészta megfőtt, szűrjük le.
  • A leszűrt tésztát keverjük össze a tejszínes, karfiolos, darált húsos masszával.
  • A végeredményt beletesszük a tepsibe, s megszórjuk reszelt trappista sajttal.
  • 180 fokon 20 percig sütjük, amíg a sajt teteje aranybarnává nem válik.
  • Tálalásnál: A tetejére bazsalikomlevelet vagy kakukkfüvet tehetünk.

Tippek és tanácsok a tejszínes rakott tészta elkészítéséhez

A tejszínes rakott tészta íze nagyon eltérő lehet, attól függően, milyen darált húst választunk.

  • Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is.

Habár a harmadik esetben érdemes több tejszínt is beletenni a keverékbe.

S természetesen, ha szeretnénk kicsit fűszeresebbnek a tejszínes rakott tészta ízét, adhatunk a karfiol főzővízébe is egy kis vegetát vagy delikátot.

A rakott tészta elkészítéséhez többféle tészta közül választhatunk:

  • Az olasz tészták közül a fusilli, spagetti, a penne vagy a farfalle is jó választás lehet. S persze nem feledkezhetünk el a makaróniról sem.
  • Tojásos tészták közül ugyancsak a spagetti, a szarvacska, a fodros kocka illetve a nagy kocka (csusza) épp úgy jó lehet, mint az orsó tészta, a szélesmetélt, a csavart cső, vagy a kis kagyló.

Arra viszont figyeljünk, hogy a kétféle tészta megfőzése némileg különbözik:

  • Ha olaszos jellegű, durum tésztát főzünk ki a tejszínes szószhoz, az durván 16-18 perc alatt fő meg, s nem túlságosan érzékeny a túlfőzésre.
  • A tojásos tészta viszont érzékeny a túlfőzésre, és hamarabb is megfő. Ezért 10 perc után rendszeresen ellenőrizzük a tészta állapotát (puhaságát) kóstolással.

Jó étvágyat a tejszínes rakott tésztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése