Vega rakott karfiol recept fokhagymával, főtt rizzsel, szerecsendióval, petrezselyemmel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyhez a rizst és a karfiolt egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a vega rakott karfiolt. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.
Vega rakott karfiol recept
Eszközök
- 2 literes lábos (a karfiol megfőzéséhez)
- 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
- egy kisebb tál (a rizs megfőzéséhez)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott karfiol összeállításához)
- Alufólia
A rakott étel hozzávalói
- 1 fej karfiol (nagyobb)
- 1 liter víz (a karfiol megfőzéséhez)
- 1 evőkanál só (a karfiol főzővizébe)
- 2-2½ dl rizs (1 bögre)
- 6-7 dl víz (3 bögre, a rizs megfőzéséhez)
- 1 kiskanál só (a rizshez)
- 3 dl tejföl
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
A rakott étel elkészítése részletesen
- Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol előfőzéséhez.
- Míg a víz felforr a karfolt megmossuk és kicsi (ujjhegynyi) rózsákra bontjuk.
- Amikor a víz felforrt, megsózzuk, beletesszük a karfiolt, s 6-8 percig előfőzzük, hogy picit megpuhuljon.(Ne főzzük tovább, mert a karfiol hajlamos a forró vízben szétfőni!)
- Amikor a karfiol megfőtt, szűrjük le, s hagyjuk kihűlni.
- Miközben a karfiol fő, egy másik lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
- A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni. (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
A vega rakott karfiol összeállítása és kisütése
- Amikor a rizs és a karfiol megfőtt, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott karfiolt, addigra a sütő már átmelegedjen.
- Közben a fokhagymát megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük, vagy egy kis lyukú reszelőn lereszeljük.
- Egy tepsi vagy jénai alját kivajazzuk, s a karfiol harmadát az alján szétterítjük.
- A karfiolt megkenjük a fokhagymás tejföllel, majd rátesszük a rizs felét.
- A rizs tetején szétosztjuk a karfiol második harmadát, majd tejfölnek ugyan ekkora részét.S mindezek tetejére kerül a rizs második fele.
- Az egész tetejére kerül a karfiol maradéka, rá a tejföl, s annak tetejére a reszelt sajt.
- Az összeállított vega rakott karfiolt tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
Tippek és ötletek a vega rakott karfiol elkészítéséhez
A vega rakott karfiol alapja az egészséges (fehér) és kemény karfiol. Ha fonnyadt vagy sárguló-barnuló már a karfiol, inkább ne használjuk fel.
Egy-két kisebb barnás pontot persze levághatunk a rózsákról, de ha egységesen elkezdett sötétedni a karfiol, inkább alaposan vágjuk le a sárgás-barnás részeket (mert keserű).
S inkább csináljunk a karfiolból egy karfiolkrémlevest (abban nem fog látszódni, hogy a karfiol rózsáit mennyire faragtuk meg).
A karfiol szárát viszont semmi esetre se tegyük bele a rakott karfiolba, mert a főzés és a sütés után is kemény, fás marad (ellentétben a rakott brokkolival).
A rizst érdemes bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljon a karfiol és a fűszerek ízanyagai.
Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott karfiol azzal is finom lesz.
A vega rakott karfiol ízesítése
A rakott karfiol egyedi ízét a rizs és a karfiol kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást, s a rizsnek csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.
Ha picit intenzívebb ízvilágot szeretnénk adni a rakott karfiolnak, tehetünk a tejfölös mártásba némi apróra vágott petrezselymet és/vagy morzsolt majoránnát is.
Játszatunk a sajt ízével is. Az Edami és a trappista sajt nem túl intenzív, míg a cheddar és a és a karaván erőteljesebb ízvilágú.
Sőt, ha van otthon többféle sajtunk, akár keverhetjük is őket, akár kevés Gorgonzolát vagy parmezánt is felhasználva (önmagukban ez utóbbi kettőnek az íze túl erős ahhoz, hogy önmagukba használjuk fel).
Ha szeretjük a sajtos ízeket a tejföl és a reszelt sajt helyett a leönthetjük a rakott karfiol tetejét egy adag besamelmártással is.
De azt is megtehetjük, hogy többféle sajtot reszelünk a rakott karfiol tetejére, belecsempészve Edami sajtot vagy egy kis parmezánt.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.